Rengeteg dolga van a mályi madármentőknek az áramütött gólyákkal

Megosztás

Korábban már írtunk a Mályi Madármentő Állomás munkatársainak szép, de nagyon nehéz hivatásáról. Különösen nehéz dolguk van tavasszal, amikor visszatérnek hazánkba a költöző madarak, közülük is a villanyoszlopok tetején fészkelő gólyákra leselkedik a legnagyobb veszély.

A mályi madármentők Facebook oldalán megfigyelhetjük, hogy az elmúlt héten több helyről is hívták őket áramütött gólyákhoz. Múlt kedden Újfehértóra vonultak ki, ahol az egyik helyi lakos felfigyelt rá, hogy a házuk előtti villanyoszlopon lévő gólyafészekből hiányzik a költőpár egyik tagja, melyet valószínűleg áramütés ért. A szerencsétlenül járt állatot nem találták meg, úgyhogy azt a nehéz döntést hozták, hogy ki kell menteni a tojásokat a fészekből, melyet az áramszolgáltató segítségével végtre is hajtottak.

Pénteken Tiszavasváriból kaptak bejelentést, miszerint egy gólya áramütéstől sújtva fekszik egy árokban, vér van a csőrében és képtelen felállni. A közeli vezetékekben 30 ezer volt csordogál, ami rendkívüli veszélyt jelent a madarakra. A madármentők vezetője, Lehoczky Krisztián megállapította, hogy a gólyának nincs törött csontja, azonban az áramütés okozta görcs miatt mozgásképtelenné vált, és belső vérzése van. Miután elvitték, egy nyugodt helyen elszállásolták az állatot, ahol biztosították a folyadékpótlását, majd átadták egy állatorvosnak.

Tegnap hasonló eset történt, ezúttal Tiszalúcon.

Az ottani példány tudott ugyan járni, azonban nagyon súlyos égési sérüléseket szenvedett az arcán, illetve a nyakán, a jobb szárnya pedig olyan mértékű károsodást szenvedett, hogy valószínűleg amputálni kell, vagyis soha nem fog tudni újra repülni.

Miután kitisztították, és bekötözték a sebeit, a madármentők elszállították a jobb sorsra érdemes gólyát a Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány állatorvosaihoz, de ahogy Lehoczky Krisztián fogalmazott, ez már nem az a kategória, amivel bármit is lehet csinálni.

A mályi madármentők nemcsak madarakkal foglalkoznak, kisebb állatok mentését is vállalják, olyanokét, melyeknek megfelelő körülményeket tudnak teremteni a korlátozott méretű mentőállomáson. Jelenleg nyolc kismókus és hat nyuszi élvezi a vendégszeretetüket, illetve múlt hétfőn a Borsodi Sörgyárból kérték a segítségüket egy az üzem területére tévedt hód kimentésére, melyet a Bükki Nemzeti Park egyik természetvédelmi őrének a segítségével fogtak be, és szállítottak el a vadonba.

A laposfarkú rágcsáló befogásánál semmi probléma nem merült fel, az állat sztoikus nyugalommal viselte a dolgot. Alább megtekinthetik az akciót:

Aki szeretné segíteni a mályi madármentők munkáját, az alábbi számlaszámon tud adakozni, illetve az adó 1%-ának felajánlásával, melyet a lenti adószámra várnak.

Mályi Természetvédelmi Egyesület

Számlaszám: 11600006-00000000-63004951

Adószám: 18408623-1-05

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek